• De aarde – bodem van ons leven!

    De Noord-Limburgse aardbodem en het gebruik ervan in het heden, verleden en de toekomst staat centraal in de tentoonstelling. De tentoonstelling ‘De aarde – bodem waarvan we leven’ is gerealiseerd in de aarde, namelijk de aspergetunnel van het museum. In Noord-Limburg bepaalde de schrale zandgrond lange tijd het dagelijkse leven van de bewoners. Iedereen probeerde…

    Lees meer

  • De Kleine Aarde

    Wist u dat er 50 jaar geleden al geëxperimenteerd werd met warmtepompen? Dit en nog veel meer kunt u bekijken in de pop-up tentoonstelling van de Kleine Aarde, met materiaal uit de jaren 70. Ongelofelijk dat we 50 jaar geleden al bezig waren met de thema’s die nu actueler zijn dan ooit! De kleine pop-up…

    Lees meer

  • Cowboys van de Peel

    Ergens in de Franse Tijd (1794 – 1814) zijn een paar eenvoudige boeren uit Venray met hun slachtrijpe schapen naar Parijs getrokken om ze daar te verkopen. Uit dit avontuur van enkelen is vervolgens in de 19e eeuw een handelsorganisatie ontstaan die spoedig een groot stuk van Europa omspande, doordrong tot Rusland en kooplieden uitzond…

    Lees meer

  • Wat een ramp! Horst staat in brand

    Op 28 april 1729 ontstond rond 14.00 uur een grote brand in Horst. De tentoonstelling ‘Wat een ramp – Horst staat in brand’, gaat terug naar deze fatale middag en laat daarnaast de ontwikkelingen rond brand blussen door de eeuwen heen zien. Op 28 april 1729 werd een deel van Horst verwoest door een grote…

    Lees meer

  • Juweeltjes in textiel

    In een samenwerkingsproject met als thema “Een eeuw Horst a/d Maas: 1840-1940” leveren alle musea en historische kringen van deze gemeente een bijdrage door diverse tentoonstellingen. Ook wordt een boekwerk over de belevenissen van een fictieve familie in de dorpen van de huidige gemeente uitgegeven. In het boekje beleeft deze familie een doopfeest, gaat ze naar…

    Lees meer

  • Klokken en klokkenmakers

    Eeuwen lang zijn er in Limburg klokken gemaakt. De uurwerkmakers waren er eerder dan Limburg. Onze provincie was vroeger een lappendeken van diverse staatjes, graafschappen en heerlijkheden, de naam Limburg is pas vanaf 1815 algemeen in gebruik. De eerste in gebruik zijnde uurwerken waren de toren-uurwerken. De klok op de kerktoren was in een dorp…

    Lees meer

  • Licht in huis

    Wanneer de mens voor het eerst vuur maakte is niet meer te achterhalen. Vuur was bij nagenoeg alle primitieve volken bekend.Het kampvuur diende voor warmte, het bereiden van eten en om wilde dieren op afstand te houden. Maar het vuur gaf ook licht en zo kon men de dag verlengen.Meegenomen in het onderkomen (grot, hut…

    Lees meer

  • Van Baker tot Bewaarschool

    Als men vrouwen hoort vertellen over zwanger zijn, bevallen en de verzorging van de baby en peuter, worden vaak in één adem de vroedvrouw, de arts en de kraamhulp genoemd. Dit is zo vanzelfsprekend dat men er niet bij stilstaat dat het ooit anders was. Deze tentoonstelling laat zien dat het in het begin van…

    Lees meer

  • Bomen en mensen, een oeroude relatie

    Bomen zijn niet alleen houtleveranciers of de voornaamste bosmakers. Zij hebben de mens al vele eeuwen tot in zijn kern beroerd. Men dichtte de bomen ooit goddelijke allures toe. Op de tentoonstelling “Bomen en Mensen een oeroude relatie” kunt u kennis maken met diverse facetten van de “bomenwereld”. De Wereldboom (Yggdrasil) Als westerling zoeken we…

    Lees meer