Plattegrond en Collectie

In Openluchtmuseum de Locht wordt het vroegere bestaan op het Noord-Limburgse platteland levend gehouden! Al wandelend over het mooie terrein beleef je het plattelandsleven en de ontwikkeling van de land- en tuinbouw vanaf de Middeleeuwen tot nu.

Er valt een hoop te ontdekken en te beleven! Boerderijen, ambachten, tentoonstellingen en activiteiten. Allemaal onderhouden, beheerd en georganiseerd door vrijwilligers

Plattegrond

Wat is er te zien?

Boerderij 1860-1950

Dit is het gebouw waar het voor het museum allemaal is begonnen. Je komt binnen in een karakteristieke langgevelboerderij uit 1859. Ooit was het een klein woonstalhuisje, waarin mensen en dieren in één ruimte woonden. Later zijn er veel aanpassingen en verbouwingen geweest. Bij een rondgang lijkt het alsof de vroegere bewoners zo weer binnen kunnen komen. Je ziet de gezellige ouderwetse keuken, waarin bijna het hele gezinsleven zich afspeelde, de “beste” kamer met bedstee, het opkamertje en de kelder met de weckvoorraad. Ook de stal in de boerderij en de waterput voor het huis geven goed de sfeer weer van vroeger tijden. Men was arm, maar in huis was het vaak gezellig.

Ambachtenstraatje

Start met een bezoek aan de originele kapsalon van kapper Kleeven. Verbaas je over de angstaanjagende apparatuur die daar gebruikt werd. Hoe zag een drogisterij er vroeger uit, een bakkerij met bakkerswinkeltje? “Kleding, manufacturen en fournituren” staat er in sierlijke letters boven een winkeltje. Je ziet de originele kaartjes met stopwol voor sokken meteen liggen.
De kleermaker, mandenvlechter, de schoenmaker, de kuiper, de radmaker. Hoe werkten zij, welk gereedschap gebruikten ze? De huisslachter, wat deed die zoal? Aan het einde van het straatje zie je een weefgetouw staan. In deze ruimte tref je alles aan wat gebruikt werd bij de verwerking van vlas tot linnen. Spinnewielen, weefspoelen, een hekel en nog veel meer.

Textielpaviljoen

Vind je het interessant om te zien hoe de mensen in de vorige eeuw gekleed gingen? Loop dan eens rond in het textielpaviljoen. In de vitrines tonen we plattelandskleding uit deze streek, “stadse”kleren, kinderkleding, lingerie en accessoires. In de loop der tijd kreeg het museum een grote hoeveelheid kleding aangeboden. Kleding, die ergens op zolder lag, zonde om weg te doen, erfstukken, versteld, vermaakt, doorgegeven, soms kostbaar. Men was zuinig op de kleren. Nieuwe kleren waren een luxe. Alles werd op maat gemaakt door een naaister of kleermaker. Elk kledingstuk is met liefde gemaakt, lees het bijpassende verhaal. Maak gerust alle lades open en geniet.

Bakhuisje

Gescheiden van het woonhuis, met het oog op brandgevaar, lag het bakhuisje. Hier werd, één keer in de week, voor de bewoners van de boerderij en vaak ook voor de buurtgenoten, brood gebakken. Dit bakhuisje is gebouwd naar het voorbeeld van een bakhuisje uit deze streek. Regelmatig is het op zondag in gebruik, om er de overheerlijke volkoren Lochtbroden te bakken. Bestel in het restaurant ons “Lochtbrood met Bourgondische champignons”, een aanrader!

Kinderpaviljoen

Maandelijks vinden er in en om het kinderpaviljoen, het HONK, activiteiten plaats voor kinderen. Hoe leerden de kinderen vroeger lezen en schrijven. Neem plaats in een van de schoolbankjes en ga aan de slag met griffel en lei. Was die houten doos hun schooltas? Waarvoor diende de inktlap, wat is een kroontjespen?
Verder zijn er veel leuke oud-Hollandse spellen en is er een spectaculaire mini-Kermis te bewonderen.

Smederij

Regelmatig kun je ’s zondags zien hoe de smid met een zware hamer het roodgloeiende ijzer vormt. Dan brandt het vuur in de smidse en wordt er hard gewerkt door onze smeden. Smeden is een van de oudste ambachten en het beroep is bijna geheel verdwenen. Alleen de hoefsmid heeft het overleefd dankzij het rijpaard. Elk jaar is er een “Grote Smedendag”. Uit alle delen van het land komen smeden naar het museum om hun vakmanschap te tonen.

Stroopmakerij

In herfst en winter ruikt het ‘s zondags lekker in de stroopmakerij. Volgens ons eigen unieke recept bereiden de stroopmakers daar de lekkerste stroop. Ze stoken de pulp van gemalen appels en bieten in een ketel, persen het sap uit en laten het indikken tot stroop. Veel boeren maakten vroeger zelf stroop van appels, die niet verkocht konden worden. De appelstroop is te koop in onze museumwinkel.

Paddenstoelenpaviljoen

Het meest in het oog springende gebouw op het museumterrein is het paddenstoelenpaviljoen, gebouwd in de vorm van een halve champignon. Het herbergt het paddenstoelenmuseum. In de hoed wordt verteld hoe de teelt en het verwerken van paddenstoelen zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld. In het steeltje van de champignon bevindt zich een restaurant. De gemeente Horst is jarenlang het kenniscentrum geweest op het gebied van champignononderzoek en onderwijs, vandaar alle aandacht voor deze groente, die eigenlijk een schimmel is.

Middeleeuwse boerderij

Bij archeologisch onderzoek in 2009 is ontdekt dat er op het terrein van het museum een boerderij heeft gestaan in circa 1320. In de gevonden paalgaten zijn houten palen gezet en daarop hebben de vrijwilligers een replica gebouwd van deze boerderij. Er woonde volgens de archeoloog geen rijke boer. Er zijn geen kostbaarheden gevonden. Maar voor ons openluchtmuseum is dit een pareltje dat ons in staat stelt de geschiedenis van ons gebied nog beter te vertellen.

Kapel

Loop voor een moment van rust, stilte of bezinning eens de kapel binnen. De grote ijzeren kandelaars die je bij binnenkomst meteen ziet hangen zijn door onze eigen smeden gemaakt. Neem plaats in de bankjes en laat de mooie kleuren van de glas-in-loodramen op je inwerken. Bekijk de grote collectie heiligenbeelden, die er tentoongesteld staat. Alles ademt de sfeer van het Roomse verleden, het katholiek geloof maakte deel uit van het Limburgse plattelandsleven. De kapel is gebouwd naar het voorbeeld van een kapel uit de 11e eeuw en gewijd aan de heilige Isidoris. Sinds kort is de kapel in gebruik als trouwlocatie.

Glastuinbouwpaviljoen

Het hele proces van de ontwikkeling van de glastuinbouw is te zien in het glastuinbouwpaviljoen, van platglas tot hightech-kas met meerlagensysteem en LED-verlichting. Kun je sla kweken op water? Wat is steenwol? In het paviljoen krijg je een goede indruk van de technische ontwikkeling in de glastuinbouw. De hoeveelheid voedingsstoffen, vocht en licht wordt gestuurd, de temperatuur en de bestrijding aangepast, om de groei van tomaten, komkommers, paprika’s en bloemen te verbeteren. Zo kun je de productie verhogen, belangrijk voor de mondiale voedselvoorziening. En in de toekomst, stadstuinbouw? Wie weet!

Aspergepaviljoen

Wie kent het niet, asperges met gekookte ham, gekookt ei en gesmolten boter? Asperges groeit onder de grond. Wanneer je het Aspergepaviljoen bezoekt kom je alles te weten over de aspergeteelt. Vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied van deze groente. In de oogsttijd, van april tot en met juni, besteden we veel aandacht aan dit product. Probeer dan eens onze heerlijke huisgemaakte aspergesoep. In het paviljoen bevindt zich een prachtige veilingklok uit 1908. Van april tot november worden hier op sommige zondagen biologische groenten geveild. Neem plaats in de bankjes en druk op de knop.

Brouwhuis

Af en toe is er leven in de brouwerij. Dan kun je in het brouwhuis speciale biersoorten proeven. Het brouwhuis is het clublokaal van Gilde Dionysos. De leden van het Gilde kunnen je alles vertellen over de smaak en de geur van bier. Een enkele keer per jaar geven ze hier een cursus wijn maken.

Klompenmakerij

Elk dorp had wel een klompenmakerij. Klompen waren praktisch, veilig en goedkoper dan schoenen. Regelmatig zijn er demonstraties in de klompenmakerij. Je kunt dan met eigen ogen zien hoe de klompenmaker zijn ambacht uitoefent. In de museumwinkel kun je klompen kopen.

Museumwinkel

Nadat je genoten hebt van al het moois dat ons museum te bieden heeft moet je beslist eens gaan rondneuzen in onze museumwinkel. De producten die er te koop zijn vertellen het verhaal van het museum. Verse groenten, van eigen bodem, diverse streekproducten, van honing tot blauwe bessensap, groenten in pot, likeuren en… de lekkerste appel-stroop bereid volgens ons eigen unieke recept. Klompen, manden, oud-Hollands snoep en kunstnijverheid tref je er ook aan. Leuk om cadeau te geven, een pakketje met streekproducten!