Fietsroutes

Openluchtmuseum de Locht ligt in een regio met zeer veel mogelijkheden voor uitstapjes en activiteiten. Op deze pagina staan enkele suggesties voor fietstochten.  Voor groepen vindt u suggesties op de pagina “Groepsbezoek”.
Meer toeristische tips vindt u onder “Meer tips”.  Daar vindt u ook suggesties voor logies. Wij geven er ook een aantal bronnen voor kennis over de regio, over asperges en champignons.

Bewegwijzerde routes

Fietsroute “De Locht”

Combineer een bezoek aan het museum met fietsroute “De Locht”. Deze fietsroute heeft een lengte van 20 km.
De route laat u kennismaken met veel interessante plekjes rondom Horst en Melderslo. U start vanaf het museum en maakt vervolgens kennis met:
* het Lochsmeer, een laag gelegen natte vlakte met pollen.
* de Kasteelse Bossen met Eendenkooi en Konijnswarande.
* het “Zoemhukske”, het domein van de Imkersvereniging.
* de ruïne van Kasteel Ter Horst.
* de Rowwen Hook, een natuureducatieterrein.
* het Risselts Kapelleke.
* natuurgebied “Het Ham”.
* een klein hoekje van Rozendorp Lottum.
* het Vlasven in het centrum van Melderslo.
De fietstijd bedraagt ca 1,5 uur. Het type van de fietspaden is: 5 km verhard, 4 km halfverhard en 11 km landbouwwegen verhard.
De route is gerealiseerd in samenwerking met de stichting “Horster Landschap”. Voor info: 077-3980780

De rozenroute rond Lottum

Deze route heeft een lengte van ongeveer 35 km. De pracht aan kleuren en geuren van de roos, de Koningin der Bloemen, en ook de mooie, afwisselende omgeving maken een bezoek aan Lottum alleszins de moeite waard. Een heuse fietsroute gaat langs rozen- en boomkwekerijen, geurende rozenvelden, tuincentra met prachtige rozentuinen, het schitterende rosarium, een romantische kijk- en wandeltuin en horecagelegenheden met heerlijke rozenlekkernijen. Informeer ernaar bij de VVV aan het karakteristieke marktplein.
Deze fietsroute, de “Rozenroute”, is eenvoudig af te leggen door de groene bordjes met opschrift “Rozenfietsroute” te volgen. De route begint en eindigt op het Marktplein tegenover de kerk. Wat u onderweg, onder andere van de roos, te zien krijgt is afhankelijk van het seizoen waarin u fietst. De meeste rozenvelden staan vanaf half juni in hun eerste en mooiste bloei, deze kleurenpracht gaat door tot ver in de herfst. Voor info: 077-3980780 email: boekingen@museumdelocht.nl

Blauwe bessenroute rond Melderslo

De fietsroute telt ca. 35 km. De tocht staat in het teken van de koningin van de bessen: de “Blauwe Bes”, en blijft gedurende het hele jaar zeer de moeite waard. In het voorjaar tijdens de bloeiperiode in april en mei geeft de plant sierlijke, opvallende wit-roze bloemen. Tijdens de zomermaanden zitten de planten vol met groene en blauwe besjes. In de herfst verkleurt het blad aan de struiken vuurrood en in de winter, als de bladeren zijn gevallen kleuren ook de stengels rood. De wisselingen der seizoenen zijn hier duidelijk terug te zien in het landschap en de Kasteelse Bossen en natuurgebied het Schuitwater zijn juweeltjes om in te vertoeven. Voor info: 077-3980780 email: boekingen@museumdelocht.nl

De aspergefietstocht rond Melderslo en Grubbenvorst

De fietsroute telt ca 35 km. De tocht staat in het teken van de koningin onder de groenten, de “asperge”. U fietst langs velerlei aspergepercelen en aspergetelers.
Er zijn drie vertrekpunten met ruime parkeergelegenheid: het Pastoor Vullingsplein, bij Aspergecamping Californië in Grubbenvorst en vanaf het museum in Melderslo. Gedurende de route zijn er diverse rustpunten. U passeert tijdens de route meerdere horecagelegenheden in Grubbenvorst en Melderslo. De fietsroute leidt tevens langs enkele bezienswaardigheden. U komt onder andere langs kasteelruïne “Het Gebroken Slot” en het Grubbenvorster Aspergekunstwerk. Voor info: 077-3980780 email: boekingen@museumdelocht.nl

Niet bewegwijzerde routes

ABC arrangement: fietsroute van ongeveer 33km

Prijs € 16,00

Voor deze prijs ontvangt men een routebeschrijving en vouchers voor:
1. Ontvangst bij Blue Berrie Hill in Broekhuizen met koffie/thee en blauwe bessen vlaai.
2. Ontvangst bij museum de Locht in Melderslo met soep, tosti en consumptie.
3. Ontvangst bij IJssalon Clevers in Grubbenvost met een speciale ABC-ijscoupe.

Reserveren kan telefonisch 077-4638230 of via de site info@blueberriehill.nl
Start en finish bij Blue Berrie Hill, Genenberg 28a, Broekhuizen.
Minimaal één dag van te voren boeken. Te boeken in de maanden april tot en met oktober.

Oorlogsherinneringen

Route langs oorlogsmonumenten in Noord-Limburg

Deze route is door Museum de Locht uitgezet. De route kan per fiets of ander vervoermiddel worden afgelegd. Het eerste deel (40 km) wordt aanbevolen voor fietsers. Het tweede deel is 60 km.

De route is toegespitst op de nog bestaande sporen uit de Tweede Wereldoorlog. De route geeft ook een unieke gelegenheid om de streek te leren kennen, waarbij men ook een beeld krijgt van het maaslandschap, het agrarische karakter van de streek en de economische bedrijvigheid.

Bij Museum de Locht is het boekje met de route gratis te verkrijgen.

Toeristische tips