Welkom in Nederland

Tentoonstelling over arbeidsmigratie

De basis voor deze tentoonstelling vormt het fotoboek van Floor Hermans: Aspergestekers van 1990 tot 2004. Hij maakte van zijn ervaring als huisvester een kunstproject. Over seizoensarbeid in de aspergeteelt, zwart werken, overleven en beroerde werkomstandigheden. Na de toetreding van Polen tot de EU veranderde de situatie. Nu zijn het volwaardige burgers, werkzaam in allerlei bedrijfstakken en op diverse niveaus.

In “Poolse impressies” laten we foto’s zien die Floor Hermans maakte tijdens zijn bezoeken aan Polen in de jaren ’90. Ze geven een indruk van de leefomstandigheden van de gastarbeiders in hun thuisland destijds. In de filmruimte van het Aspergepaviljoen vertonen we de film “de Polenkaravaan”. In deze film volgen Wiek Lenssen en Harrie Lennaerts enkele seizoensarbeiders op zoek naar werk in de aspergeteelt. Dagelijks om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur.

Ook te zien is werk van de Italiaanse fotografe Sofia de Benedictis en de Poolse fotograaf Antoni Czarczynski. In opdracht van Museum Onderweg deden zij van oktober tot december 2021 onderzoek naar samenleven in Noord-Limburg met een focus op arbeidsmigratie. Beide jonge fotografen kwamen zichzelf tegen tijdens hun omzwervingen langs campings en kloosters. Hun werk geeft een inkijkje in de wereld van de arbeidsmigratie in de huidige tijd. Hun resultaten waren eerder te zien in het Limburgs Museum als onderdeel van het MigratieLab, een initiatief van Museum Onderweg.

Een interessante tentoonstelling. Een weergave van de ontwikkelingen rond de toestroom van arbeidsmigranten in Noord-Limburg. Te zien in de Aspergetunnel.