Staaltje van Textiel

De Krefelder Textilkunstgruppe heeft zich in 1992 uit een andere Kunstenaarsgroep gekristalliseerd en opnieuw gevormd. Haar hoofdadres is in de zijdestad Krefeld.
Het doel van de vereniging is het bevorderen van vriendschap tussen andere volkeren doormiddel van Kunst en Cultuur.
De meeste leden hebben academische opleidingen op het gebied van textiele beeldende vorming en zijn gekwalificeerd op hun vakgebied. Sommigen zijn werkzaam geweest, of werken nog in het onderwijs in de textiele vakken. Daarnaast zijn enkele leden autodidact of hebben bij kunstenaars op hun ateliers gewerkt. Sommigen hebben een Textielbedrijf, anderen een atelier met mogelijkheden voor weeflessen en workshops handgeschept papier en textiele technieken en weer anderen werken uitsluitend voor zichzelf.

Minstens 1 x per jaar is er een ledenvergadering in Krefeld. Volgende vergaderingen kunnen buiten Krefeld plaatsvinden bij een van de binnenlandse of buitenlandse leden met een uitgebreider programma en bezoek aan een evenement of tentoonstelling.
Deze vriendschap voor andere volkeren wordt tot stand gebracht door internationale uitwisseling van tentoonstellingen en manifestaties. De leden van onze vereniging exposeren buiten Duitsland en de buitenlandse groepen en verengingen kunnen in Duitsland exposeren.
Bij voorkeur hebben de leden van de vereniging jaarlijks een gezamenlijke expositie in Krefeld of omgeving of in het buitenland. Met trots denken wij aan onze exposities in Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Luxemburg en Zuid-Korea, evenals op de uitwisseling van de Duits – Franse Textielgroep uit Lyon: „La Trame de Soie“ terug.

Bij deze expositie in De Locht speelt metaal samen met textiele materialen een rol.
Textiel en metaal worden regelmatig samen gebruikt bij gebruiksvoorwerpen als klapstoelen, campingstoelen, zonneschermen en tassen. Bij hekwerken en netten in de bouw is het gebruikelijk en valt het ons niet op. Andersom zijn er in de geschiedenis grote beelden van belangrijke personen gegoten in brons waarbij de kleding in prachtige plooival uitgebeeld is. Textiel uitgebeeld in metaal.
Kopergroen en roest zijn kleuren van oxiderende metalen die ook in de kunst een rol spelen.

Op deze tentoonstelling worden werken getoond van verschillende leden.
Zo zijn er metalen objecten te zien die samengesteld zijn in een textiele techniek. In andere werken van textiel zijn draden gebruikt van metalen garens. In een brede variatie van toepassingen wordt u ingeleid in de vele mogelijkheden.
Naast borduurwerken, zijn er weefsels te zien, breisels, haakwerk, quilt, zijdeschilderen, shibori, vrij schilderen, kralenwerk en collages en gemengde technieken. Werken als object in de vitrine, als object op een sokkel, hangend in de ruimte en werken hangend aan de wand.