Klokken van de geniale Limburgse klokkenmaker Jean Wilmar

Deze collectie bestaat uit 22 klokken van Jean Wilmar (1919-1997), geboren te Klimmen en een aantal jaren woonachtig in Valkenburg. Hij was een autodidact en vervaardigde de klokken in zijn geheel zelf, van ontwerp tot eindproduct.

De collectie bevat tevens diverse horlogemakers gereedschappen, deels ook door Wilmar gemaakt, en een aantal ontwerpen voor klokken.
Als jongen van veertien vervaardigde hij zijn eerste uurwerk met behulp van een meccanodoos.

De klokken werden daarna groter en ingewikkelder en zo werd hij klokkenmaker van beroep.

Door zelfstudie bereikte hij een hoge graad van bekwaamheid. Alle onderdelen maakte hij zelf, tot de kleinste radertjes toe. Ook het houtsnijwerk vervaardigde hijzelf. Hij was niet tevreden met zomaar een feilloos lopend uurwerk. Nee het was pas goed als het ingewikkeld werd.
Het ontwerpen en vervaardigen van originele en exclusieve klokken deed hij uitsluitend in zijn vrije uren. Het grootste deel van de dag was hij bezig met het repareren van allerlei soorten uurwerk, waarmee hij in zijn onderhoud voorzag.
Aan sommige klokken werkte hij meerdere jaren en geen enkele werd verkocht. De hele collectie bleef compleet omdat Jan Wilmar geen afstand kon doen van zijn levenswerk.
Jan Arthur Willem Wilmar werd in Klimmen geboren en woonde er een groot deel van zijn leven. In het zomerseizoen leidde hij en zijn vrouw belangstellenden rond in de voorkamer van de boerderij. Van de fooien kocht hij de materialen voor de volgende, in zijn hoofd reeds tikkende klok.