De kracht van 16 kernen

De oudste vermelding van een dorp in Horst aan de Maas dateert uit 1219 en betreft Berkel/Horst. Dat is dus dit jaar 800 jaar geleden en dat gaan we vieren. Openluchtmuseum de Locht is zeer betrokken bij deze herdenking.
Naar aanleiding van dit achthonderdjarig bestaan zullen er verschillende activiteiten plaats vinden in het museum.

Alle 16 kerkdorpen van de gemeente presenteren zich: van oude kern tot jong ontginningsdorp, van het hart van de regio tot een bruisend forensendorp, van rozendorp tot centrum van de blauwe bessenteelt, van parel aan de Maas tot juweeltje in de Peel.

De expositie bestaat uit 16 panelen (voor elk dorp één), een toegangstoren tot de expositie en een historische tijdlijn vanaf het jaar 8000 voor Christus. De bezoeker stapt vanuit het heden via de kasteeltoren de expositie over het verleden binnen. Je loopt langs de panelen en ziet op foto’s kenmerkende elementen van de 16 dorpen. Er staat een videoscherm met een film over Horst aan de Maas en 1 of 2 filmpjes per dorp.

Tevens is er voor het publiek een muziekzuil beschikbaar waarin van elk dorp een liedje wordt afgespeeld en waarin verschillende dorpsdialecten zijn verwerkt.