AL’T Bier

2013 het Jaar van de Smaak… hoe smaakt onze regio… en vooral de Limburgse bieren ?
Het antwoord vindt u in het Euregionale samenwerkingsproject:
“AL’T Bier & Nederrijns-Limburgse ALTernatieven”


Tijdens de adventmarkt wordt het Eurogionale Bierproject afgesloten met een tentoonstelling van Altbier en winterbieren.
Het bierproject is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de provincie Limburg.

Hoe smaakt eigenlijk onze regio ? Bij deze vraag zullen velen eerst wat vreemd opkijken, maar de meeste mensen zullen toch al snel een antwoord vinden: de zo geliefde vlaai, die bijzondere balkenbrij of zult met roggebrood, een aspergemaaltijd met Limburgse wijn, de niet te missen geur en smaak van Limburgse kaas, de overvloed aan groenten en fruit en niet te vergeten de daaruit te maken stroop plus de overvloed aan Limburgse bieren die rijkelijk vloeien bij alle traditionele feesten die de regio rijk is.
Het Limburgse land smaakt naar eeuwige jeugd, naar hechte familiebanden, naar het dorp of de stad waar men opgroeide, naar de prachtige natuur die net zo gevarieerd is als er smaakdifferentiaties te bedenken zijn, die vervolgens weer corresponderen met het enorme veelvoud aan dialecten. De smaak van Limburg is niet te vangen met één woord, daarvoor moeten alle zintuigen samenwerken om tenslotte tot de conclusie te komen dat de ultieme smaak van Limburg méér is dan de som der delen, de volmaakte eenheid in verscheidenheid.
Als opvolger van de Floriade 2012 is in (door) de provincie Limburg het komende jaar 2013 uitgeroepen tot “het Jaar van de Smaak” met Venlo als regiohoofdstad en een thema dat ver buiten stad en dorp, het platteland, de regio ja zelfs de landsgrenzen waardering geniet omdat aanverwante smaken en preuvenementen de hele Euregio samensmeden tot één omvangrijk gebied dat nagenoeg dezelfde geschiedenis deelde en een smaak(traditie) ontwikkelde die inmiddels gezien kan worden als gemeenschappelijk cultureel erfgoed.
Het ligt dan ook in de bedoeling om met zoveel mogelijk culinaire, culturele en aanverwante bedrijven en instellingen “het Jaar van de Smaak 2013” vormt te geven en “de Smaak van de Regio” in al haar facetten c.q. veelzijdigheid zodanig op de kaart te zetten dat elke bezoeker aan de provincie Limburg letterlijk heeft weten te proeven, en “smaak”, mede door uw toedoen – na 2013 – met gepaste trots kan worden toegevoegd aan de (Eu)regionale Erfgoedlijst !!!
Museum De Locht pakt in dit kader uit met een exclusieve wisseltentoonstelling op de bovenverdieping van de nieuwe Hoeve van 1 juli tot 1 november dagelijks te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur. Speciale aandacht is er voor Limburgse bieren, hun geschiedenis, de grondstoffen, brouwprocessen en de vele sociaal culturele tradities waarbij bier een centrale plaats inneemt, van carnaval tot dorpskermis, van schuttersfeest tot braderie, uiteindelijk uitmondend in het Museum op z’n best: zondag 6 oktober 2013 “Oktoberfest” (reserveren niet noodzakelijk) !!!