Spijt van het opruimen van ouwe meuk

In Openluchtmuseum de Locht verzamelen, restaureren en exposeren wij attributen die vaak worden aangeboden door particulieren. Het aanbod is meestal huis-, tuin- en keukenapparatuur uit grootmoeders tijd. Vooral de jongere generatie wil af van devotionalia (religieuze gebruiksvoorwerpen) en ambachtelijk handgereedschap. Dit is begrijpelijk, spullen gaan uit de mode en er worden zoveel modernere dingen aangeboden.

Opa komt te hulp

Ik werd gebeld door iemand, die vanwege gevorderde leeftijd, plannen had om te verhuizen. Zijn huis was nog niet in de verkoop, maar hij bood bij voorbaat al gereedschap en wat huishoudelijke spullen aan. De jeugd wil dit toch niet, was zijn idee. Meestal vragen we om foto’s te sturen, maar dat  lukte hem niet.

Dus ik ben er maar even heen gegaan, want er waren bijzonder spullen bij,  zei hij. Toen ik alles bekeken had, dacht ik, was ik maar thuis gebleven; het aanbod viel, zoals meestal het geval is tegen, het waren veel dingen die we al in depot hadden liggen. Enkele elektrospullen en wat klein gereedschap heb ik, na aandringen van de man, toch maar meegenomen.

Boos telefoontje!

Daags daarna kwam er een boos telefoontje van de zoon van de actieve huisvader. “Ik wil graag de meegenomen spullen terug”, was de boodschap. Waarop ik antwoordde, ”dat is geen probleem,  ze staan nog in de doos in depot!”
“Dan kom ik morgenvroeg om 10 uur de spullen ophalen”, zei de man

Verbazing!

Op de afgesproken tijd  kwam hij binnen zich verontschuldigend dat het zo gelopen was, hij had een vlaai bij zich als compensatie. Dit had ik in 30 jaar museumwerk nog nooit mee gemaakt, dikwijls moesten we spullen, tot vervelends toe, afweren en afzeggen. Nu kregen we nog vlaai bij het terughalen, de wereld op zijn kop!

We hebben aan de stamtafel bij de ingang, gezellig met smaak een stuk vlaai gegeten;  verse vlaai rechtsstreek van de warme bakker!

Piet Lenssen