Toen ik ging trouwen kwam ik in een religieuze familie terecht. Op Palmpasen gingen we naar de kerk en onze meegebrachte palm (buxustakken) werd gezegend.
Ik vroeg me af wat ermee ging gebeuren. Paaszondag na de mis kreeg ik antwoord. We liepen eerst door het huis en achter elk kruis dat er hing werd een palmtakje gestoken. We maakten het kruisteken en zeiden: “Ik steek ut palmke un paosdaag dat den herrgot us beware maag veur hagel blitz en donderschlaag”.
Daarna gingen we naar de tuin en het kerkhof en bij het graf van de familie staken we ook een palmtakje in de grond.
Petra Heyer
Naschrift
Palm heeft een bijzondere betekenis, een teken van hulde, overwinning op het kwaad (duivel)en van vrede. Vanwege het klimaat gebruiken wij geen palm of olijf, maar buxus.
In het begin van de mis werden de palmtakken gezegend. De gewijde palmtakken zouden bescherming bieden tegen kwade geesten. Dit wijst naar een oud volksgebruik om een palmtakje in de stal of akker te steken als bescherming tegen het kwaad. Godsdienst en oude volksgebruiken horen bij elkaar. Een wereldse toepassing van de palmtak die gebruikt werd bij de intocht van Jesus in Jerusalem.
Een palmtakje achter elk kruisbeeld in elke kamer bood bescherming tegen blikseminslag en ander onheil. In stallen en schuren hing men ook palmtakjes, misschien doeltreffender dan een brandverzekering? In Limburg worden al heel lang mollen verjaagd door gewijde palmtakjes te steken op 3 hoeken van de tuin of het veld. De vierde hoek blijft open , zodat ze kunnen vluchten. Een jaar lang mogen de takjes de plek sieren die we ervoor hebben uitgezocht, dan is de palm vergeeld om met Palmpasen weer vervangen te worden door nieuwe takjes.