Oog in oog met een wolf

Hoe te handelen wanneer je oog in oog staat met een wolf?

De wolf is weer actueel. Hij heeft het zichzelf wel moeilijk gemaakt. Een verblijfsvergunning zal op veel problemen stuiten. Het heeft zijn imago geen goed gedaan door niet alleen schapen als doelwit te kiezen, maar zelfs koeien, jonge paarden en een veulen van een pony.

Sommigen denken dat hij niet alleen opereert, maar met hoeveel dan wel is gissen. Deskundigen zeggen: zulk een slachting kan hij niet in zijn eentje aanrichten. En als hij het in zijn eentje doet, dan is hij abnormaal.

De provincie Brabant wil in ieder geval niet dat hij zich er vestigt. De ouders in Heusden houden uit voorzorg hun kinderen binnen, misschien met in het achterhoofd de uitroep van boer van der Wier vorig jaar: “Waar gaan we heen? Voor hetzelfde geld pakt hij een klein kind”. In de buurt van Heusden, zou je zo maar oog in oog kunnen komen te staan met een wolf. En wat dan? Zelfs wolvenkenner Glenn Lelieveld kan maar een enkele tip geven. De partij van de Dieren weet er helemaal niets van. “Twee technieken” om te handelen!

Noord en Midden Limburg weten wat een wolf kan. De jaren 1810 en 1811 waren rampzalig: 16 kinderen werden het dodelijk slachtoffer van de wolf. Gebeurtenissen, opgetekend in gemeentelijke archieven. In Sevenum staat een gedachteniskapel: de Onze Lieve Vrouwekapel of de kapel van het wonderbare schot uit 1676, ter herinnering aan Lucia Slots die aan een wolf ontkwam.
Onderweg van Helden naar Sevenum, op een winterdag, komt zij plotseling oog in oog te staan met een wolf. Zij bad tot Onze Lieve Vrouw en toen de wolf haar wilde aanvallen, klonk er een schot. De wolf viel dood neer.

Een tweede “techniek´ is gebruikt door de burgemeester van Kessel op 16 september van het jaar 1810.
De wolf heeft een poging gedaan de burgemeester van Kessel aan te vallen, die ’s morgens was uitgegaan en zich op een kwart mijl van zijn dorp bevond met, voor zijn verdediging, niets dan zijn handen. Hij kwam een van die dieren tegen en kon er zich slechts van ontdoen door achterwaarts lopend naar de huizen te gaan.

Indien er geen plaats en prooi genoeg is in een gebied, dan is de wolf bereid op mensenvlees te jagen! Dat is nu eenmaal zijn DNA en de afgelopen 180 jaar niet veranderd.

Bron: Kroniek voor Beesel, Belfeld en Swalmen – 1810-1819, Loe Giesen

Henk Steenbekkers