Lochtbrood, ouderwets lekker brood

Gescheiden van het woonhuis, met het oog op brandgevaar, lag het bakhuisje. Hier werd, een keer in de week, voor de bewoners van de boerderij en vaak ook voor de buurtgenoten, het brood gebakken.

Wanneer je langs het bakhuisje loopt, (vierde zondag van elke maand), komt je de lekkere geur van versgebakken brood tegemoet. Dan bakt de bakker er ouderwets lekkere broden.

Hij stookt zijn oven traditioneel, met takkenbossen. Het is een hele klus om de oven op de juiste temperatuur te krijgen, de warmte gelijkmatig te verdelen en te behouden! De dikke stenen waarmee de oven gebouwd is moeten door en door warm zijn en de hemel witheet. Dan verwijdert hij de asresten en maakt de bodem schoon, hij kan brood gaan bakken.

De bakker begint alvast op zaterdag met stoken en zondagochtend ook tijdig, dan blijft de oven de hele middag warm genoeg om er de overheerlijke volkoren Lochtbroden in te bakken. Er kunnen 20 tot 24 broden tegelijk in de oven, hij vult die dag drie maal de oven. De broden worden ter plekke verkocht.

Wil je ook de basis van het broodbakken leren? Kom dan onze bakkers helpen. Meld je aan via vc@delocht.nl

Marlé de Laat