Herinneringen

Soms haalt een bezoek aan ons museum herinneringen op aan een ver verleden. Zo ontvingen we een verhaaltje van een man die ooit in de boerderij verbleef waar nu het museum gevestigd is.

Tijdens de tweede wereldoorlog was ik ongeveer 9 jaar. We woonden in Asten-Heusden, alwaar vader smid was. We werden door de Duitsers het huis uit gejaagd. Moeder met 7 kinderen vertrokken eerst. Mijn oudste broer en zuster later omdat die nog wat springstof zouden opruimen, die op de weg lag. Voordat zij ons konden volgen werden zij bevrijd.

Wij kwamen eerst, met de hele bevolking van Helenaveen, terecht bij de paters, in wat nu Mariapeel is. Van daaruit werd mijn broer, die 16 jaar werd, meegenomen naar Duitsland. Vervolgens zijn wij verder gevlucht en terecht gekomen bij tante Nel. Zij woonde in het huis, dat nu het museum in Melderslo is. Wij zijn haar nog steeds dankbaar voor haar hulp.

Het verhaal is ingekort omdat ik alleen mijn dankbaarheid wilde tonen.

Voetnoot: In de boerderij aan de Koppertweg 5 te Melderslo woonde destijds Sef Gubbels met zijn gezin. Na overname werd dit “Streekboerderijmuseum de Locht”, nu omgevormd tot Openluchtmuseum de Locht. Bovenstaand een foto van de boerderij vóór de restauratie tot Streekmuseum.

Langgevelboerderij De Locht