Wij gaan vlas zaaien

vlas

Elk jaar zaaien we op het museumterrein vlas om de bezoekers te tonen hoe dit gewas groeit. De teelt en verwerking van vlas heeft een belangrijke rol gespeeld in het leven op het Noord-Limburgse platteland. Dit jaar organiseren we in september “vlasdagen” waarin we alle aspecten van de vlasteelt aan bod laten komen. Daarom nu speciale aandacht voor het zaaien.

Eerst gaan we de bodem bewerken. Het spitten maakt de grond luchtig, het zaad kan dan gemakkelijk wortelen. We zaaien dicht op elkaar om lange weinig vertakte stengels te krijgen. Het zaad kiemt uit tot een plant van 80 tot 120 cm.

Net als vroeger beginnen we te zaaien op de honderdste dag van het jaar, in principe rond 21 april. Je hebt speciaal zaad voor vezelvlas en zaad voor olievlas. Van het vezelvlas wordt linnen gemaakt, het olievlas is geschikt voor de productie van lijnolie. Vlas is overigens een veelzijdige plant, alles kan worden gebruikt, de teelt is heel duurzaam.

De vezels uit de stengel vormen de basis voor het linnen. Lange vezels kun je spinnen tot een mooie stevige draad. Van vlas tot linnen: op diverse plekken in het museum vindt u informatie over dit proces. De komende maanden kunt u komen kijken hoe het zaad uitkiemt tot plant. Wij houden u op de hoogte van de voortgang in het groei- en verwerkingsproces.