Vlasdag

Openluchtmuseum de Locht besteedt dit weekend, in samenwerking met de musea Eynderhoof en de Kantfabriek, speciale aandacht aan vlas en de verwerking ervan. Vlas heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van deze streek. In de reguliere collectie van ons museum bevindt zich veel dat herinnert aan de vlasteelt.

“Van vlas tot linnen”. Repelen, roten, braken, hekelen en zwingelen, we laten het u op zondag allemaal zien, vertellen erover en indien mogelijk, mag u het zelf doen. We spinnen en weven. In de filmzaal draait een film over de vlasteelt. Er is een lezing en er zijn workshops over vlas. Wassen en bleken, hoe deden ze dat? Hoe zagen strijkijzers er destijds uit?

Naast linnen diende vlas als grondstof voor verf- of spijsolie. De uitgeperste zaden verwerkte men tot lijnkoeken, veevoer. Van de “klodden en kroten” (afval) werd touw en papier gemaakt. Van het grove linnen werden de baalschollek en waerkbòkse gemaakt. Het fijnste linnen was voor beddenlakens, slopen en onderhemden. Er was bijna geen afval.

Voor kinderen is er van alles te doen. Ze mogen armbandjes knopen, weven op kleine weefraampjes of met textielstiften kleuren op linnen zakjes. Willen ze meehelpen met wassen op de manier zoals dat vroeger gebeurde, dan kan dat ook. Het is interessant en leerzaam, dit onderdeel van de streekgeschiedenis. U zult ontdekken dat men destijds keihard moest werken. De vlasteelt, was zeer arbeidsintensief.