Eén keer per jaar komen smeden uit diverse delen van het land naar Openluchtmuseum de Locht. Daar nemen ze deel aan de Grote Smedendag. In de smidse en op het museumterrein branden de smidsvuren, aangewakkerd door blaasbalgen. Met een hamer geeft de smid het gloeiende ijzer vorm op het aambeeld. Er wordt hard gewerkt.
Vroeger had elk dorp een smid. Hij had aanzien in de gemeenschap. Het is een van de oudste ambachten. Hij maakte het gereedschap voor de boer. Paard en kar waren destijds nodig voor het zware werk. Om de wielen zat een ijzeren band. De smid maakte en repareerde die. Dat was een heel karwei. Door het gloeiende ijzer snel te blussen met water, kwam de band strak om het wiel te zitten.
Het beroep van smid is bijna geheel verdwenen. Alleen de hoefsmid heeft het overleefd. Vandaag zijn bij ons zo’n 15 smeden aan het werk. Ze laten zien wat ze allemaal kunnen. Verwonder je over het fraaie siersmeedwerk. Ook het “raajer optrekke”, een ijzeren band om het wiel leggen, is te zien. Dat is een prachtig gezicht, een haast middeleeuws tafereel. Daar moet je bij zijn!