Smedendag

Het is weer zover! Onze jaarlijkse Smedendag. Een twintigtal smeden, eigen-  en gastsmeden uit de regio, laten vandaag hun vaardigheden zien. De smidsvuren branden. In ons museum vertellen we over het vroegere leven op het platteland. De smid speelde in die gemeenschap een belangrijke rol: geen dorp zonder smid!

Hij maakte het gereedschap voor de boer: ploeg, schoffel of spade, repareerde kachels en huishoudelijke spullen of besloeg het paard. Tot midden 20e eeuw had elke plaats zijn eigen smederij. Tegenwoordig wordt alles fabrieksmatig gemaakt, smeden is een hobby geworden. Gelukkig is veel kennis behouden gebleven.

Vandaag is er bij ons veel van dat oude ambachtwerk te zien. Bijvoorbeeld het opleggen van een ijzeren band om een wiel. Eerst de band stuiken of korter maken, dan laten gloeien in het vuur, om het rad leggen en snel koelen met water. Spectaculair! En heel diverse werkstukken die door de smeden gemaakt zijn,  gebruiksvoorwerpen en kunst.

Ook aan de kinderen is gedacht. Zij mogen met een brandijzer een afbeelding branden op een houten plaatje, of met slagletters een naamplaatje maken.  Voor de liefhebbers: er is een antieke Lanz tractor te zien en je kunt enkele antieke stationaire motoren bewonderen. Kortom, bijzonder interessant, deze Smedendag. Kom kijken!