Oogstdag

Keer terug in de tijd van vroeger. Wij laten een stukje verleden tot leven komen op deze oogstdag. U ziet de wanmolen, die het kaf van het koren scheidt. Dorsmachines dorsen er graan en maïs. Hoe gebruik je een dorsvlegel? We hakselen stro. Op het grote grasveld stelen tractoren en verschillende andere machines de show. Wij bakken oogstpannenkoeken en zetten potjeskoffie.

Het oogsten was vroeger een heel karwei. Eerst wachten tot de weersomstandigheden gunstig zijn. Dan met man en macht aan het werk om de oogst binnen te halen. De hele buurt schoot te hulp. Het was zwoegen. Een goede oogst was van groot belang, het bestaan hing er van af. Het oogsten was ook wel een gezellige aangelegenheid.

Op de oude binnenplaats is een knusse oogstmarkt. U vindt er kruiden, jam, peperchutneys, bloemen en decoratie, kruiden en siropen. Groenten, fruit, informatie van Stichting Landschap Horst aan de Maas, van alles wat. Het oogsten was vroeger goed voor de onderlinge verhouding en sfeer. Kom en geniet van deze bijzondere traditie.

Er valt genoeg te beleven. De veilingklok draait en er klinkt vrolijke muziek van Joekskapel Göt Net uit Venray. Kinderen kunnen een kroetwis maken. Komt u ook? Het is de moeite waard!