Oogstdag

Van oudsher werd in augustus geoogst. Hoe ging dat vroeger, oogsten? En wat gingen ze oogsten? Wij laten het allemaal zien vandaag, via grote fotoafbeeldingen en vooral in de praktijk. Waarvoor en hoe gebruik je een dorsvlegel, een wanmolen? Stro hakselen? Straks weet u het allemaal.

In het museum heerst vandaag een en al bedrijvigheid. Op het grote grasveld stelen oude tractoren en diverse machinerieën de show. De hoefsmid beslaat een paard. Waarom loopt dat paard rondjes? Proef een pannenkoek van boekweitmeel. In het amfitheater zijn marktkraampjes met allerlei streekproducten en groenten van eigen bodem. Overal zijn ambachtslieden aan het werk. Er klinkt vrolijke muziek.

Het was zwoegen vroeger, veel en zwaar werk. Eerst wachten op gunstige weersomstandigheden en dan met man en macht aan het werk om de oogst op tijd binnen te halen. Maar toch ook een gezellige aangelegenheid. In de pauze lekker samen op het veld het meegenomen brood opeten en koffie drinken.

Keer voor even terug in die tijd van vroeger, de geluiden, de geuren. Ook bij ons is het vandaag gezellig. En er valt genoeg te beleven. Het is zeer de moeite waard om op deze Oogstdag het museum te bezoeken. Erg leuk voor kinderen, leerzaam bovendien. Ze hoeven zich niet te vervelen, een echt familie-uitje.