Kroedwis maken

Tot de helft van de vorige eeuw werden op 15 augustus, Maria Hemelvaart, in de kerk de bundeltjes kruiden, “kroedwissen” gezegend. Die zouden beschermen tegen boze geesten en ander onheil, zoals blikseminslag, maar ook tegen hoofd- en keelpijn. Men hing een bosje boven de stal- of huisdeur en gebruikte de andere kruiden bij gelegenheid.

Van oorsprong is het een heidens gebruik, maar zoals vaak, ingepast in de christelijke cultuur. Augustus is de maand waarin de meeste kruiden bloeien, daarom werd juist in die tijd een “kroedwis” gemaakt. Het boeket werd samengesteld uit 7 verschillende kruiden, bloemen,vruchten en korenaren. De samenstelling kon verschillen van plaats of zelfs van gezin.

In Openluchtmuseum de Locht proberen we het verleden levend te houden. Vandaar dat wij met kinderen een kroedwis gaan maken. Zij krijgen hierbij deskundige begeleiding en mogen het bundeltje helemaal naar eigen smaak samenstellen. Wij doen er een lintje of touwtje om. Hang het thuis op! Of het ook werkt…? Probeer het maar.