Ontdek de Paddenstoel

Herfst, paddenstoelentijd! Naast champignons laten we u vandaag kennismaken met andere eetbare paddenstoelen zoals oesterzwammen en shiitakes. Hoe zien ze eruit? Hoe groeien ze? Welke voedingsbodem hebben ze nodig? Voor mensen, die de consumptie van vlees willen verminderen speelt de paddenstoel ook een belangrijke rol.

Paddenstoelen kun je gebruiken in heel veel soorten gerechten. Ze worden tegenwoordig nog voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld verwerkt tot medicijnen. Van het mycelium, het netwerk van alle draden van deze schimmel, worden diverse producten gemaakt. We laten u er enkele voorbeelden van zien.

Champignons speelden hier in de omgeving een belangrijke rol. Veel inwoners verdienden de kost in de champignonteelt. Hier bevonden zich kenniscentra voor onderzoek en onderwijs. U vindt alles over de teelt en verwerking van champignons in het Champignonpaviljoen op het terrein van Openluchtmuseum de Locht.

In het Brouwhuis demonstreren enkele leden van het Gilde Dionysus hoe je zuurkool moet maken. Vurdewind zorgt voor de muzikale omlijsting van deze dag.