Smedendag

Het ijzer smeden als het heet is! Dat doen we in Openluchtmuseum de Locht tijdens onze jaarlijkse Smedendag. In de smidse en in de omgeving van de smederij branden de smidsvuren. Met een blaasbalg wakkeren de smeden het vuur aan. Aan alle kanten hoor je het slaan van de hamer op het aambeeld om zo het roodgloeiende hete ijzer tot de gewenste vorm te smeden.

Het beroep van smid is al eeuwenoud. Tot het midden van de 20e eeuw had elke plaats zijn eigen smederij. Zeker hier op het platteland was de smid een belangrijk persoon. Hij smeedde de voor de boer noodzakelijke gereedschappen zoals een ploeg, een spa of schoffel. Tegenwoordig wordt alles fabrieksmatig gemaakt en is ambachtelijk smeden een hobby geworden. Alleen de hoefsmid heeft het overleefd, dankzij het rijpaard.

Gelukkig is veel kennis omtrent oude ambachten behouden gebleven. Op 2 april staan de smeden in het centrum van de belangstelling. Die dag tonen smeden hun vakmanschap aan onze bezoekers. Ze laten bijvoorbeeld zien hoe je een ijzeren band om een houten kruiwagenwiel smeedt, het zogenoemde “raaier trekke”. En er is veel aandacht voor siersmeedwerk.

Ook aan de kinderen is gedacht. Zij mogen in de smidse een stempel in een schijfje hout branden. Spannend! Voorzichtig, brand je handen niet! En ze krijgen de mogelijkheid om hun naam in een metalen plaatje te slaan. Leuk om daarna te gebruiken bijvoorbeeld als sleutelhanger. Er is veel te zien en misschien ontdek je het geheim van de smid?

Al die smidsvuren, het is een spectaculair gezicht. Dat mag je niet missen.