De houtsnijder

In ons museum laten we u elke zondag kennis maken met een of meerdere ambachten. Vakwerk dat niet verloren mag gaan. Een van de ambachtslieden is Hans Cornelissen. Sinds zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op fijn houtsnijwerk. Regelmatig kun je hem aan het werk zien, zo ook 15 mei.

Eerst tekent hij een patroon op een stukje lindehout. Dan kan het uitsnijden beginnen. Zijn gereedschap bestaat uit een scherp mesje en een kleine scalpel. Hiermee steekt hij het patroon volgend, stukjes uit het hout. Er ontstaat een regelmatig reliëf. Van de aldus bewerkte plankjes maakt hij prachtige voorwerpen zoals kistjes, dienbladen, of een klokje, afgewerkt met blanke lak.

Een assortiment van zijn werk heeft hij voor u uitgestald. Voor een gering bedrag zijn die kunstwerkjes te koop, een vergoeding voor de materiaalkosten. Het is een hobby, geen broodwinning. Wij zijn blij dat hij in Openluchtmuseum de Locht regelmatig zijn vakmanschap wil tonen aan de bezoekers. Slechts een enkeling beheerst nog dit oude ambacht. Bij ons te zien!