Aspergezondag

Asperges steken

Mmm…, ze zijn er weer, asperges. Lekker!

Op deze zondag, Aspergezondag, besteden wij in ons museum aandacht aan “het witte goud”, zoals deze groente vaak genoemd wordt. Er draait een film over asperges, bezoekers kunnen via de veilingklok asperges kopen en in het restaurant zijn diverse aspergegerechten verkrijgbaar. De Duitse Spargelprinzessin (aspergeprinses) komt langs! In de aspergetunnel is een expositie van aspergeschilderwerken. Het geheel omlijst door passende accordeonmuziek van Mart Vervoort.

Van april t/m juni wordt asperges gestoken. Onze omgeving is speciaal in het aspergeseizoen een toeristische trekpleister. Men besteedt veel aandacht aan de oogst. Er wordt in deze tijd van alles georganiseerd. Voor velen een reden om deze regio te bezoeken, een mooie streek én culinair genieten. Er zijn aspergefeesten, ook in het aangrenzende Duitse gedeelte.

Vanaf de vijftiger jaren vormt de aspergeteelt een belangrijke bron van inkomsten voor de agrarische bedrijven hier. De zandgrond is zeer geschikt voor de aspergeteelt. Noord-Limburg is het belangrijkste productiegebied van asperges. Vandaar dat zich op ons museumterrein het Nationaal Aspergemuseum bevindt. U komt hier alles te weten over de groei en het oogsten van asperges.

Wij zijn zeer vereerd met het hoge bezoek van vandaag: de Duitse Spargelprinzessin. Zij zal samen met haar gevolg een rondgang maken over het museumterrein, van 11.00-14.00 uur. Wil je haar ook zien? Kom dan kijken in Openluchtmuseum de Locht.