Aspergezondag

Zondag 28 april is het weer zover: onze jaarlijkse Aspergedag! Alle aandacht gaat dan uit naar asperges, de groente die van april t/m juni wordt gestoken en dan in deze regio overal verkrijgbaar is. Noord-limburg is het belangrijkste productiegebied van asperges. In Openluchtmuseum de Locht bevindt zich het Nationaal Aspergemuseum.

Vanaf 11.00 uur vertelt de heer Camps in het Aspergepaviljoen het verhaal van de 3.11 meter lange asperge, die terplekke te zien is. Om 13.30 uur heet de directeur van Openluchtmuseum de Locht de gasten uit Walbeck (Duitsland) hartelijk welkom: de Spargelprinzessin, de Grenadier en Angela Habraken. Zij is de voormalige Aspergekoningin, die 2 jaar geleden haar prachtige jurk schonk aan het museum (te bezichtigen in het Aspergepaviljoen).

Om 13.00 uur en 15.00 uur draait de veilingklok en is asperges te koop. Vanaf 12.00 uur kunnen kinderen borden beschilderen, aspergeborden maken. De horeca besteedt ook aandacht aan asperges. Proef de heerlijke aspergesoep en bijzondere hapjes. Verspreid door het museum tonen diverse ambachtslieden hun vakmanschap. Er klinkt muziek van zangduo Ari-ja.

Marco van der Plasse zal zijn aspergegedichten voordragen. Marco van de Plassse (1950) is (tekst)schrijver, dichter en theatermaker. Daarnaast exposeert hij regelmatig in duo-projecten met beeldende kunstenaars. In 2005 won hij mede als schrijver/theatermaker de cultuurprijs ’t Peerd’. Hij publiceerde diverse (cultuurhistorische) boeken en vier dichtbundels. Van 2014 -2016 was hij regiodichter van de Noordelijke Maasvallei.

Veel te beleven op Aspergezondag! Kom naar de Locht en geniet.