Aftrap vernieuwde fietsroute “De Locht”

Op zondag 20 augustus organiseren wij niet alleen onze jaarlijkse oogstdag. Samen met Stichting Landschap Horst aan de Maas presenteren wij de vernieuwde ‘Fietsroute De Locht’. Deze vernieuwde route is 33 km lang en laat je het verhaal van de Locht over de zoektocht naar voedsel, kleding en onderdak ook buiten de grenzen van het museum ervaren. De aftrap is om 11.00 uur bij ons museum. Laat je verrassen en fiets – samen met leden van Historische rijwielvereniging de Oude Fiets – terug in de tijd! Langs de nieuwe route zijn deze dag diverse activiteiten. Laat je meevoeren door wat wij voor je hebben uitgelicht en koester de rijke historie van het Noord-Limburgse platteland.

Fietsroute ‘De Locht’ route voert je via boerenpaden en buitenwegen langs diverse cultuurhistorische plaatsen waar op zondag 20 augustus diverse extra activiteiten worden georganiseerd:

  • Molen Eendracht maakt Macht in Meterik is geopend vanaf 11.00 uur. De werkende molen is te bezoeken, daarnaast vind je op het terrein een bakhuuske en demoveldjes met granen, groenten en een laagstam boomgaard met bessentuin. In de kapschuur staan infoborden over de rijke historie van de molen en zijn omgeving; het Meterikse Veld en De Schaak.
  • Rijksmonument de Sint-Lambertuskerk in Horst is te bezoeken vanaf 12.00 uur. Pronkstukken van de kerk zijn de twintig houten heiligenbeelden die dateren uit de periode rond 1500. In de crypte van de kerk vind je de schatkamers met vaak eeuwenoude liturgische gebruiksvoorwerpen, paramenten en vaandels.
  • Aan de Groote Molenbeek in het Slooyerbroek is een informatiestand van gemeente Horst aan de Maas en Greenport Venlo over de herinrichting van het gebied tussen Kasteelpark Ter Horst en Afslag 11 van de A73. Hier wordt de komende tijd veel nieuwe natuur aangelegd. Bij de bloemenweide staat een informatiestand van Akkie’s tuin over bijen en biodiversiteit met bijenproducten.
  • Landgoed De Gortmeule is deze dag vrij te bezoeken. De oudste delen van de boerderij dateren van 1600 en je vindt er nog veel authentieke elementen en bijgebouwen. Op het landgoed zijn hoogstamboomgaarden en waardevolle landschapselementen zoals hagen, poelen en het Gortmeules ven. Ook het vlasveld is uniek. De Gortmeule is een cultuurhistorisch pareltje met veel aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit.
  • Rond ’t Ham aan de Groote Molenbeek wordt steeds meer nieuwe natuur gecreëerd, waarbij ’t Ham zoveel mogelijk teruggebracht wordt naar de situatie zoals het vroeger was: veel kleine graslandpercelen met poelen, omzoomd met houtwallen, singels en bosjes. Op 20 augustus zijn machines op een 3 ha groot landbouwperceel volop bezig met het graven van poelen en voorbereidingen voor het planten. Landschap Horst aan de Maas is aanwezig om toelichting te geven en er is een informatiestand over de historie van ’t Ham, d’n Dyck en omgeving.
  • Bij Openluchtmuseum de Locht wordt de oogstdag georganiseerd. Stap voor even terug in de tijd en ervaar de bedrijvigheid en de gezelligheid rondom de oogst in vroegere tijden. Ook zijn er – in samenwerking met Nationaal Fietsmuseum Velorama – een aantal klassieke fietsen te bekijken. Er is van alles te beleven voor jong én oud, een echt familie-uitje!

De vernieuwde route ‘De Locht’ heeft een lengte van 33km en is ideaal te combineren met een bezoek aan het museum voor een verdere verdieping van wat je tijdens de route allemaal tegenkomt. Fietsroute ‘De Locht’ is te downloaden op https://www.landschaphorstaandemaas.nl/de-locht. Hier vind je verhalen, foto’s en filmpjes ter verrijking van de route.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie Vrijetijdseconomie van de gemeente Horst aan de Maas.