Aardappelfestijn

Aardappeloogstfeest! Eind september werden de aardappelen gerooid. Alle familieleden hielpen mee om ze van het land te halen. Aanvankelijk kuilde men de aardappelen daarna in, om ze te bewaren. Naderhand sloeg men ze op in de schuur. Was de oogst binnen, dan werd er gefeest. Wij gaan vandaag de aardappel vieren in Openluchtmuseum de Locht.

Al eeuwenlang is de aardappel in een groot deel van de wereld een geliefd onderdeel van de maaltijd, voedzaam en goedkoop. Gekookt, gebakken, aardappelpannenkoekjes (riefkook), stamppot, puree, frites, chips, salade, ovenschotel, noem maar op, de aardappel is geschikt voor veel variatie in gerechten. De aardappel is dagelijkse kost voor velen.

Vastkokend of kruimig, een aardappel is verkrijgbaar in vele soorten. Wij laten er u een 40tal zien en geven antwoord op al uw vragen. Er vinden vandaag diverse activiteiten plaats waaronder een demonstratie van aardappelsorteermachines. Piepers jassen, wie kan dat het beste? Er zijn rooimachines. We vertonen een film over de aardappelteelt en het verwerken van aardappels.

We laten zien hoe je een bezem bindt van heide? Er is een demonstratie houtbewerken, een line dancegroep treedt op. Kinderen mogen aardappelmannetjes maken. En natuurlijk kunt u volop genieten van diverse heerlijke aardappelgerechten. De aardappel, belangrijk genoeg om er speciale aandacht aan te besteden.