De rode loop

Ook in onze regio staat het leven helemaal in het teken van een besmettelijke ziekte. We leven in een uitzonderlijke tijd. Maar het is niet de eerste keer. Ook de ‘Spaanse griep’ (1918) en ‘de rode loop’ (1747) hebben in het verleden het leven van mensen ernstig ontwricht. Van de ‘Spaanse griep’ heeft iedereen wel eens gehoord, ‘de rode loop’ is veel minder bekend. Deurne en Meijel werden in 1747 ernstig getroffen. Bronnen vertellen dat in dat jaar een grote groep Meijelnaren op bedevaart naar Panningen gingen om te bidden voor een wonder.

Na een lange droge zomer met weinig vers water en voedseltekorten, brak begin september 1747 in het arme peeldorpje Meijel een zeer besmettelijke buikloop uit. Het was dysenterie en werd ‘rode loop’ genoemd, omdat de ontlasting zeer bloederig was. De plaag duurde ongeveer zes weken en trof vrijwel alle families. De ziekte leidde bij veel mensen tot uitdroging en hoge koorts. Zieken stierven vaak na al een paar dagen.

Alleen al in september 1747 maakte de ziekte in Meijel 72 slachtoffers; daaronder volwassenen maar vooral heel veel jonge kinderen. Er woonden in die tijd ongeveer 500 mensen. Het aantal sterf gevallen was dus een heel groot drama. In veel gezinnen waren meerdere doden te betreuren door de zeer besmettelijke aard van de ziekte en de slechte hygiëne in de kleine boerenhuisjes. De omliggende dorpen werden ook getroffen maar duidelijk minder dan Meijel. De mensen in Meijel waren erg arm en hadden een slechte conditie.

Medicijnen bestonden niet en beleid van hogerhand ontbrak volledig. De angst onder de bevolking was enorm. Alle hoop was daarom gevestigd op God. Daarom gingen vanuit Meijel mensen op bedevaart naar de Mariakapel in Panningen. Op 6 oktober trok een grote stoet Meijelnaren in processie naar Panningen. Onderweg werd er volop gebeden. Ze hadden een grote kaars meegenomen en deze werd aangestoken bij het Mariabeeld.

Het aantal zieken nam in de weken daarna duidelijk af. De pastoor en de kapelaan van Meijel riepen uit dat het gebed was verhoord, en zij noemden het een wonder, de hand van God.

Harrie Janssen