Bietenstroop

Vanaf de opening van ons museum in 1990 werden er steeds gebouwen toegevoegd aan de oude boerderij. In de wijde omgeving werden boerderijen, stallen en schuren opgespoord en afgebroken. Met at historische bouwmateriaal werd op ons terrein volop gebouwd.

In 1992 werd er in de ruimte onder de veldschuur tijdens een demonstratie stroop gestookt. Het was een groot succes. Als snel werd besloten om een aparte ruimte te maken en deze in te richten als historische  stroopmakerij. In 2003 werd de stroopmakerij in gebruik genomen. Er stonden twee ketels voor het koken van de pulp en indikken van het sap. Het zijn ketels van “Muvero”, de ketelfabriek (Mulders-Venray-Oostrum) die vanaf de jaren vijftig kookketels produceerde voor de was, het wecken, het koken van aardappelen voor de varkens, enzovoorts. In de stroopmakerij werd ook een pers  geconstrueerd om de pulp goed uit te persen.

De bietenstroop die bij de Locht is gemaakt wordt alleen aan vrijwilligers verstrekt. De Locht kon niet voldoen aan alle keuringsvoorwaarden tijdens het maken van de stroop. De stroop mag daarom niet worden verkocht aan bezoekers.

Daarom werd met stroopmaker Frumarco in Beesel afgesproken dat onze bietenstroop door dat bedrijf in licentie wordt vervaardigd. Sindsdien is deze stroop een gewild artikel in onze museumwinkel. Er worden pallets stroop ingekocht en weer vlot verkocht.

Landelijk is onze bietenstroop bekend in het pannenkoekenrestaurant. Onze rondleiders promoten de bietenstroop met overgave! Na een rondleiding wordt de museumwinkel bezocht om onze bietenstroop te laten proeven. En dan gaan veel gasten naar huis met enkele potjes bietenstroop.

Er is een familie uit de buurt van Alkmaar die ons jaarlijks bezoekt. Terug van vakantie in Oostenrijk rijden ze via Melderslo, om even bij de Locht binnen te wippen. Ze gaan vervolgens met vier dozen bietenstroop naar Alkmaar. Elk jaar nemen ze een nog grotere voorraad mee om aan de vraag van vrienden en bekenden te kunnen voldoen.
Maar onze eigen vrijwilligers blijven de beste klanten van de bietenstroop.

Onze bietenstroop is vrij van toevoegingen en rijk aan kalium. Het is zeer gezond, werkt cholesterolverlagend en helpt zo bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. De bietenstroop kan worden gezien als ons belangrijkste geheime wapen. Vrijwilligers van de Locht zijn zeer vitaal en kunnen tot op hoge leeftijd hun mooie werk blijven doen. Hoe komt dat? Bietenstroop!

Will Thijssen