Balkenbrij en spekpannenkoeken bakken

November slachtmaand! Vroeger werd in ieder gezin wel een varken geslacht als voedselvoorraad voor de winter. De vrouwen waren er maar druk mee. Aan hen was de taak om al dat vlees te verwerken om het langer te kunnen bewaren. Er werd gekookt, gebraden en geweckt. Alles van het varken werd gebruikt. Van het bloed maakten ze balkenbrij.

Gemalen vlees ging in schoongemaakte darmen om zo te verwerken tot allerlei soorten worst. Hammen en spek legde men in de pekel. Het spek werd na het pekelen in doeken gewikkeld en gedroogd. De hammen hing men in de schouw om tijdens het drogen een rooksmaak te krijgen. In de keuken van onze boerderij kun je de hammen zien hangen. Kijk ook eens in de kelder, daar staan weckflessen gevuld met vlees.

In museum de Locht hechten we aan traditie. We gaan balkenbrij en spekpannenkoeken bakken. Kom bij ons genieten van die heerlijke “ouderwetse” gerechten.