Het geheim van de smid

Wanneer je door het ambachtenstraatje in ons museum loopt kun je soms het geluid van ijzer op ijzer horen. Dan zijn onze smeden aan het werk in de smidse. Met een blaasbalg wakkert de smid het kolengestookte vuur aan tot het ijzer roodgloeiend is (800 graden). Telkens kan hij dan met een smidshamer het ijzer op het aambeeld bewerken tot het uiteindelijk de gewenste vorm heeft.

Vroeger had elk dorp een smid, hij had aanzien, was een belangrijk persoon in de gemeenschap. Hij maakte de gereedschappen die de boer nodig had zoals ploegen, schoppen en schoffels. Smeden is een van de oudste ambachten. In de loop van de 20e eeuw verdween het beroep bijna helemaal. De werkzaamheden zijn overgenomen door industriële machines. Alleen de hoefsmid heeft het overleefd dankzij de opkomst van het rijpaard.

In Openluchtmuseum de Locht geven wij het geheim van de smid prijs. Op de 2e en de 4e zondag van de maand kun je bij ons zien, hoe de smid zijn ambacht uitoefent. In het voorjaar is er een “Grote Smedendag”. Uit alle hoeken van het land komen dan smeden naar het museum om hun vakmanschap aan het publiek te tonen.

Interesse in een leuke vrijetijdsbesteding? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die het vak van smid willen leren. Aanmelden kan via vc@delocht.nl.