Zondag 3 augustus staan diverse oude ambachten op het programma. Het is altijd weer boeiend om te zien hoe vakmensen met bescheiden hulpmiddelen en zonder machines waardevolle gebruiksvoorwerpen kunnen maken. Daarbij worden methodes gebruikt die door de eeuwen heen nauwelijks zijn veranderd. Tevens is er een optreden van het duo P & P met amusementsmuziek .
Kinderen kunnen zich vermaken met beschilderen van maaskeien, museumspeurtocht, oude spelen en miniatuurkermis
Zondag 5 okt
. De bierbrouwerij is ingericht als brouwerijmuseum en als eerste dag open voor publiek, deze dag houden we Oktoberfest met opluistering door een blaaskapel.
Voorjaar 2015: Officiële opening glastuinbouwpaviljoen

 

Museum "De Locht"

de boerderij, de asperges, de champignons

Welkom op onze internet-pagina's.
Museum “De Locht” ligt in Melderslo, Noord-Limburg. Het museum geeft een boeiend beeld van de wijze waarop men tussen 1850 en 1950 leefde, woonde en werkte op het platteland. Het museum is gehuisvest in een authentieke Noord-Limburgse langgevelboerderij.
In het woonhuis van die boerderij vindt u onder andere een ouderwetse keuken, de “beste” kamer met bedstee, de opkamer, de kelder en de bijkeuken.
In het bedrijfsdeel staan veel werktuigen voor het dorsen, het scheiden van het kaf van het koren, het malen van het graan en het houden van vee. Op de voormalige hooizolder kunt u kennis maken met diverse oude ambachten en u vindt er een expositieruimte met wisseltentoonstellingen.

Nationaal Asperge- en Champignonmuseum
Beide musea zijn ondergebracht in speciaal daarvoor gebouwde paviljoens. Het aspergemuseum in een traditioneel boerderijgebouw, geopend in 2013 en het champignonmuseum in een uniek koepelgebouw, vormgegeven als een champignon, het zal dit jaar worden geopend.

En er is meer...
Het museum omvat tevens De Hoeve (het hoofdgebouw met daarin de entree, winkel, restaurant en kantoren), een bakhuisje, een grote landbouwschuur met zuivelmakerij, een daglonerhuisje (ingericht als multifunctionele ruimte), een kippenhok, smidse, zadelmakerij, stroopmakerij, klompenmakerij, schaapskooi en een wagenschuur. Tevens wordt momenteel een glastuinbouwmuseum ingericht. In de werkplaatsen worden vaak demonstraties gegeven van oude ambachten.

Museum De Locht is hèt informatiecentrum voor asperges, champignons, glastuinbouw en plattelandsleven.
Het museum wordt geheel gerund door zo’n 200 vrijwilligers.

Elke laatste zondag van de maand wordt in de huisbakkerij op ouderwetse wijze brood gebakken. Verder is er een aspergeveld en een moes- en kruidentuin. Op zondag zijn er regelmatig demonstraties en bijzondere activiteiten voor kinderen en volwassenen. Raadpleeg hiervoor de activiteitenkalender op de website. Kinderen kunnen zich vermaken met diverse ouderwetse en moderne speeltuigen

 

Wisselexposities

"Bij ons thuis aan de muur"
 

Expositie: "De klokken van Jan Wilmar"Volg ons op TwitterFacebook de Locht
 

Home!
Home!
 
Hebt u een klacht te melden?


ABC-arrangement


Fietsen en wandelen in Noord-Limburg


Bekijk deze pagina's in
1024 x 768 resolutie of hoger
Deutsch Français English English Italiano Japanese
De uitbreiding c.q. renovatie van museum De Locht is mede gesubsidieerd door Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
Missie en visie Over ons: ANBI status

Deze pagina is de laatste keer bijgewerkt op 28 juli 2014
© Pieter Jakobs