Zondag 27 april: Brood bakken, ook door de kinderen

Elke laatste zondag van de maand is er in het bakhuisje van De Locht volop bedrijvigheid. In de loop van de ochtend wordt de oven op temperatuur gebracht. Dit moet voorzichtig gebeuren om te voorkomen dat de stenen van de oven barsten. Daarna pas kan het bakken beginnen! Kinderen mogen de bakkers helpen en hun eigen broodje vorm geven en versieren. Zij kunnen zich ook vermaken met de museumspeurtocht, oude spelen en een kleurrijke miniatuurkermis.


 

Het Champignonmuseum is tijdelijk gesloten in verband met de herinrichting van de nieuwbouw. Vrijdag 13 juni: Officiële opening champignonpaviljoen


Vrijdag 5 sept.: Officiële opening glastuinbouwpaviljoen
Zondag 5 okt. Officiële opening bierbrouwerij
 

 

Museum "De Locht"

de boerderij, de asperges, de champignons

Welkom op onze internet-pagina's.
Museum “De Locht” ligt in Melderslo, Noord-Limburg. Het museum geeft een boeiend beeld van de wijze waarop men tussen 1850 en 1950 leefde, woonde en werkte op het platteland. Het museum is gehuisvest in een authentieke Noord-Limburgse langgevelboerderij.
In het woonhuis van die boerderij vindt u onder andere een ouderwetse keuken, de “beste” kamer met bedstee, de opkamer, de kelder en de bijkeuken.
In het bedrijfsdeel staan veel werktuigen voor het dorsen, het scheiden van het kaf van het koren, het malen van het graan en het houden van vee. Op de voormalige hooizolder kunt u kennis maken met diverse oude ambachten en u vindt er een expositieruimte met wisseltentoonstellingen.

Nationaal Asperge- en Champignonmuseum
Beide musea zijn ondergebracht in speciaal daarvoor gebouwde paviljoens. Het aspergemuseum in een traditioneel boerderijgebouw, geopend in 2013 en het champignonmuseum in een uniek koepelgebouw, vormgegeven als een champignon, het zal dit jaar worden geopend.

En er is meer...
Het museum omvat tevens De Hoeve (het hoofdgebouw met daarin de entree, winkel, restaurant en kantoren), een bakhuisje, een grote landbouwschuur met zuivelmakerij, een daglonershuisje (ingericht als multifunctionele ruimte), een kippenhok, smidse, zadelmakerij, stroopmakerij, klompenmakerij, schaapskooi en een wagenschuur. Tevens wordt momenteel een glastuinbouwmuseum ingericht. In de werkplaatsen worden vaak demonstraties gegeven van oude ambachten.

Museum De Locht is hèt informatiecentrum voor asperges, champignons, glastuinbouw en plattelandsleven.
Het museum wordt geheel gerund door zo’n 200 vrijwilligers.

Elke laatste zondag van de maand wordt in de huisbakkerij op ouderwetse wijze brood gebakken. Verder is er een aspergeveld en een moes- en kruidentuin. Op zondag zijn er regelmatig demonstraties en bijzondere activiteiten voor kinderen en volwassenen. Raadpleeg hiervoor de activiteitenkalender op de website. Kinderen kunnen zich vermaken met diverse ouderwetse en moderne speeltuigen.


Het gloednieuwe Champignonmuseum, momenteel wordt hard gewerkt aan de inrichting.

 

Wisselexposities

"Bij ons thuis aan de muur"
 Volg ons op TwitterFacebook de Locht
 

Home!
Home!
 
Hebt u een klacht te melden?


ABC-arrangement


Fietsen en wandelen in Noord-Limburg


Bekijk deze pagina's in
1024 x 768 resolutie of hoger
Deutsch Français English English Italiano Japanese
De uitbreiding c.q. renovatie van museum De Locht is mede gesubsidieerd door Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
Missie en visie Over ons: ANBI status

Deze pagina is de laatste keer bijgewerkt op 22 april 2014
© Pieter Jakobs