Asperges

“Koningin van de groente”

“Het witte Goud”

Dat zijn grote woorden voor een groente. Maar het geeft aan dat asperges een bijzondere status hebben tussen andere groentes zoals broccoli en tuinbonen. Ook internationaal gelden er bijzondere bijnamen voor asperges: “Liebesspitzen” en “Pointes d’ Amour”. Asperges figureren in de schilderkunst, bijvoorbeeld bij Adriaen Coorte (Rijksmuseum). Asperges hebben ook een uitzonderlijke status in de wereld van de natuurgeneeskunde. En asperges vormen – last but not least – een exquis gerecht in restaurants van hoge kwaliteit. Er zijn tijden geweest dat asperges alleen werden gegeten door de bovenklasse van de samenleving.

Van de brede aanwezigheid van de aspergeteelt heeft ook het toerisme geprofiteerd. In toenemende mate worden arrangementen op het gebied van verblijf in de regio en culinaire verkenningen gebaseerd op de aanwezige aspergecultuur. De asperge heeft in deze regio een grote betekenis in sociaaleconomische zin. De asperge heeft hier een rijke geschiedenis en is een merknaam geworden voor Noord-Limburg.

In Nederland wordt 3.300 hectare landbouwgrond ingezet voor de teelt van asperges. Ruim 90% van dat ruimtebeslag is gesitueerd in deze regio! In Noord- en Midden-Limburg zijn ook verschillende innovatieve bedrijven van wereldfaam actief. “Limogroup” in Horst, “Nunhems” in Haelen, “Bejo zaden” in Kessel zijn toonaangevend op het gebied van selectie van nieuwe rassen.

Daarom is het logisch dat het aspergepaviljoen een aparte plaats heeft gekregen op het terrein van Museum de Locht. Door intensieve contacten met het bedrijfsleven in de sector blijft het paviljoen actueel en relevant. Vanuit de sector wordt in belangrijke mate ook materieel bijgedragen door sponsoring. De opzet en indeling van het aspergepaviljoen laat de bezoeker zien hoe de sector vroeger functioneerde en hoe het er in deze tijd aan toe gaat. En natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan de toekomst. Het verhaal wordt verteld met foto’s, films, teksten, allerlei machines, werktuigen en attributen die een rol spelen in de teelt en verwerking. Er is tenslotte een historische veilingklok aanwezig en er zijn verschillende kunstzinnige expressies rondom de asperge te zien.