ACTIVITEITEN

Een van de bijzonderheden van Museum de Locht is dat er regelmatig leuke activiteiten zijn. In de kalender is kort weergegeven wat er de komende tijd allemaal te doen is. Verder vind je hier een toelichting bij bepaalde activiteiten.

Agenda

ZONDAG 2 APRIL
KOM IN DE KAS! Er worden ook oude ambachten gedemonstreerd en de veilingklok is in gebruik. Muziek van de “Zwarte Fanfare”.
ZONDAG 9 APRIL
PALMPASEN. We maken palmhöltjes met de kinderen en bakken palmhaantjes. De smid is actief en er worden biologische groenten verkocht met de oude veilingklok. “Vurdewind” maakt gezellige muziek.
ZONDAG 16, MAANDAG 17 APRIL
PASEN. Er komen kuikentjes uit het ei. De veilingklok is er vandaag voor de kinderen. Er zijn optredens van het Seniorenorkest Venray (1e paasdag) en van de Swolgense Fanfare “Vriendenkring” (2e paasdag).
ZONDAG 23 APRIL
We maken leuke uiltjes met de kinderen. De smid is actief. In de kapel is er muziek van de Vereniging Huismuziek Nijmegen. En de mondharmonicagroep “Samenklank” is er.
ZONDAG 30 APRIL
ASPERGERIE!  We bakken broodjes met de kinderen. Muziek van de Shantygroep “Maashave” en van “Que Mas” uit Budel.

Toelichting

2 april 2017

Kom in de kas
Onder het motto “Kom in de Kas” zetten ondernemers uit de regio Horst aan de Maas op zondag 2 april tussen 11 uur en 16 uur hun kasdeuren wagenwijd open voor het grote publiek. Het is een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met deze bijzondere tak van de agrarische sector. Bezoekers kunnen dan zien op welke manier de mooiste bloemen, de meest bijzondere planten en de lekkerste groenten achter glas worden geteeld.
Ook Museum de Locht doet mee aan deze bijzondere manifestatie. Op het terrein van De Locht kunnen bezoekers de ontwikkeling zien van “koude bak” tot computergestuurd “warenhuis”. Tevens kunnen zij deelnemen aan het veilen van groenten en bloemen met behulp van een originele veilingklok. Ook aan asperges en champignons wordt volop aandacht besteed. Het museum heeft een uitstekende horecavoorziening en wil zich inzetten als centraal punt in de route tussen de deelnemende bedrijven. De toegang is gratis! Kijk voor meer informatie op komindekaslimburg.nl

Oude ambachten
Het is niet altijd precies aan te geven wat men kan gaan zien. Maar meestal is er “hout snijden”, “boter karnen”, “manden vlechten” en “klompen maken”.

De veilingklok
In Museum de Locht bevindt zich in het Aspergepaviljoen een prachtige veilingklok, een geschenk van de veiling ZON. Deze klok is in 1908 gebouwd. De klok kwam in de plaats van een zogenaamde akoestische veiling, waarbij de prijs van het artikel werd genoemd van hoog naar laag. Met degene die het eerst “mijn” riep, werd de koop gesloten. De klok (de wijzer loopt langs de prijzen van hoog naar laag) werd gezien als een eerlijker methode. In plaats van “mijn” te roepen, kan men op een knop drukken. Wie het eerst drukt betaalt de prijs op de klok.

9 april 2017

Palmpasen in Museum de Locht
Op de zondag vóór Pasen (Palmzondag) mogen kinderen palmhaantjes maken van deeg en laten bakken in de bakoven van het museum. Tevens mogen ze “palmhöltjes” (palmstokjes) versieren. Het gaat om een eeuwenoude traditie die herinnert aan de intocht van Jezus in Jerusalem op de zondag vóór Pasen. Het haantje zou verwijzen naar het verraad van Petrus.
Volgens anderen moet de verklaring van de gewoonte om rond Pasen (het begin van de lente!) broodhaantjes op een stokje te prikken gezocht worden in de oud-Germaanse mythologie. In die mythologie speelt de Yggdrasyl (de “Levensboom”) een belangrijke rol.
Deze boom (die we bij oudere huizen in gietijzer nog aantreffen boven de voordeur) wordt bevolkt door allerlei wezens. Eén daarvan is een haantje: Gullinkambi of Goudkam. Hij woont boven in de Levensboom en overziet van daaruit alles wat er gebeurt. Dit haantje vinden we in onze tijd nog terug als haantje op de kerktoren en ook als haantje boven op een palmstokje!

De smederij
Op bepaalde zondagen is de smederij van Museum de Locht in bedrijf. Het betreft een eeuwenoud ambacht dat niet alleen stevige spieren maar ook veel vakmanschap vereist.

Vurdewind
De muziekgroep “Vurdewind” bestaat uit zes muzikanten, die met behulp van onder andere een banjo, gitaar, fluit, viool en drums muziek uit Nederland, Engeland en Duitsland ten gehore brengen.

16 april 2017

De veilingklok
In Museum de Locht bevindt zich in het Aspergepaviljoen een prachtige veilingklok, een geschenk van de veiling ZON. Deze klok is in 1908 gebouwd. De klok kwam in de plaats van een zogena amde akoestische veiling, waarbij de prijs van het artikel werd genoemd van hoog naar laag. Met degene die het eerst “mijn” riep, werd de koop gesloten. De klok (de wijzer loopt langs de prijzen van hoog naar laag) werd gezien als een eerlijker methode. In plaats van “mijn” te roepen, kan men op een knop drukken. Wie het eerst drukt betaalt de prijs op de klok. Het gebruik van de veilingklok op zondagmiddag wordt speciaal georganiseerd voor kinderen.

Seniorenorkest Venray

Het orkest, opgericht in 1988, bestaat uit 20 muzikanten, waaronder ook een zangeres en een toetsenist. Liederen en instrumentale nummers zij afkomstig uit vele genres: van rock tot ballad, van polka tot wals, van feestnummer tot luisterliedjes. Laat je verrassen door het Seniorenorkest Venray! Het optreden is op Eerste Paasdag.