ACTIVITEITEN

Een van de bijzonderheden van Museum de Locht is dat er regelmatig leuke activiteiten zijn. In de kalender is kort weergegeven wat er de komende tijd allemaal te doen is. Verder vind je hier een toelichting bij bepaalde activiteiten.

Agenda

ZONDAG 26 FEBRUARI
Carnavalszondag is het Museum gewoon geopend. Er zijn geen Carnavals activiteiten. De smid is aan het werk. We bakken boordjes met de kinderen. Er is muziek van “Francis”.
ZONDAG 5 MAART
GROTE AMBACHTENDAG Er wordt bier gebrouwen en er is muziek van Jack en Jolanda.
ZONDAG 12 MAART
We bouwen nestkastjes. De orgelbouwers laten hun werk zien (ook op zaterdag). De smid is aan het werk.
ZONDAG 19 MAART
GROTE SMEDENDAG De veilingklok wordt bediend voor de kinderen. Er is muziek van “P&P”.
ZONDAG 26 MAART
De smid is aan het werk. We bakken broodje met de kinderen. Volodymyr Kurylenko uit Oekraïne speelt de Russische knopaccordeon (bajan) in de kapel. Hij begeleidt de zanger/violoist Rauf Berman.

Toelichting

26 februari 2017

Brood bakken -26/02-
Elke laatste zondag van de maand wordt er brood gebakken in het bakhuisje van museum De Locht. Daar kunnen ook kinderen aan deelnemen. Ze mogen hun eigen broodje kneden, vorm geven en versieren en vervolgens laten bakken Een leuk karweitje met een smakelijk eindresultaat.

Francis -26/02-

Het repertoire van Francis omvat ongeveer 1600 liederen. Zijn repertoire is breed: dansmuzek, Country, Engelstalig en Nederlandse liederen. Ook Duitse Schlagers uit de jaren 60, luisterliedjes en meezingers kun je van Francis verwachten.

De smederij –26/02-

Op bepaalde zondagen is de smederij van Museum de Locht in bedrijf. Het betreft een eeuwenoud ambacht dat niet alleen stevige spieren maar ook veel vakmanschap vereist.

5 maart 2017

Grote Ambachtendag -05/03-

Meer dan 25 ambachtslieden laten hun vaardigheden en hun producten zien. Vanaf 11.00 uur zijn ze actief. De mandenmaker vlecht korven en manden, de klompenmaker maakt klompen, de smeden zijn actief.
Verder zijn er: koperslager, wever, wichelroedeloper, houtbewerkers, molenaar, touwslager, klokkenmaker, boekbinder, bierbrouwer, letterdrukker, papierschepper, spinsters, tiffany-makers, zilversmid, glazenier voor glas in lood, leerbewerker, imker. En boter wordt gekarnd.

Jack en Jolanda -05/03-

Zij zorgen voor een passende muzikale invulling. Het is muziek voor jong en oud! Hun uitgebreide repertoire zorgt ervoor dat er voor elk wat wils is: Limburgse of Nederlandse liedjes, Duitstalige en Engelstalige songs; alles is mogelijk. Daarbij maakt Jack niet alleen gebruik van zijn keyboard, maar ook van zijn akoestische gitaar en natuurlijk gebruiken beiden hun prachtige stemmen, solistisch en in samenzang. De warme stem van Jack en de prachtige stem van Jolanda passen uitstekend bij elkaar.

Bier brouwen –05/03-

Bier wordt gemaakt uit de suikers van gemout graan, meestal gerst en water. Deze suikeroplossing, ook wel wort genoemd, wordt met hop aan de kook gebracht. Met behulp van biergist vindt daarna een vergisting plaats, waarbij de opgeloste suikers in nagenoeg gelijke delen alcohol en koolzuur worden omgezet.
Het Dionysos Gilde wil kennis en ervaring ontwikkelen op het gebied van bier brouwen. In het brouwhuis van het Museum wordt gedemonstreerd hoe “wort” wordt gemaakt. Men kan er terecht met vragen over bier brouwen, als hobby.
Wat doen de brouwers van Dionysos verder nog? De leden bezoeken brouwerijen en bierfestivals. Zij houden proeverijen van eigen en commerciële bieren; zij organiseren lezingen en onderhouden contacten met andere gilden. Er worden ook onderlinge wedstrijden georganiseerd; en men neemt deel aan regionale en landelijke wedstrijden.

12 maart 2017

Nestkastjes maken -12/03-

Veel vogels gebruiken graag een nestkast. Behalve om te nestelen, gebruiken ze de kasten om in te slapen. Door nestkastjes komen er vogels naar tuin of balkon. Dat ziet er heel gezellig uit. Met de kinderen gaan we nestkastjes bouwen. Het is een leuke activiteit. Onder deskundige begeleiding door leden van de Vogelwerkgroep “t Hökske” Horst-Sevenum bouwen we een nestkastje dat tegen een boomstam of tegen de muur kan worden bevestigd. Zo gaan we de komst van het voorjaar vieren. Voor de kosten van het materiaal wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Draaiorgelclub Noord-Limburg -11/03, 12/03-

De leden van hobbydraaiorgelbouwclub Noord-Limburg demonstreren hoe ze eigenhandig een draaiorgeltje vervaardigd hebben. Hun orgel zal op verzoek deels gedemonteerd worden, zodat de volledige werking zichtbaar is en er geen geheimen over blijven. Ook wordt door diverse deelnemers gedemonstreerd hoe ze hun orgelboeken of rollen zelf ponsen en ook wordt er getoond hoe orgelpijpen gemaakt worden. Natuurlijk zal er geregeld een draaiorgeltje te horen zijn. www.hobbydraaiorgel.nl

De smederij –12/03 –

Op bepaalde zondagen is de smederij van Museum de Locht in bedrijf. Het betreft een eeuwenoud ambacht dat niet alleen stevige spieren maar ook veel vakmanschap vereist.

De veilingklok -12/03 –

In Museum de Locht bevindt zich in het Aspergepaviljoen een prachtige veilingklok, een geschenk van de veiling ZON. Deze klok is in 1908 gebouwd. De klok kwam in de plaats van een zogenaamde akoestische veiling, waarbij de prijs van het artikel werd genoemd van hoog naar laag. Met degene die het eerst “mijn” riep, werd de koop gesloten. De klok (de wijzer loopt langs de prijzen van hoog naar laag) werd gezien als een eerlijker methode. In plaats van “mijn” te roepen, kan men op een knop drukken. Wie het eerst drukt betaalt de prijs op de klok.